vineri, 4 decembrie 2020

Cunoaşterea (3)

- La întâmplări n-ai ce le face, zise Haralamb bucuros că acum ştia destinaţia. Dacă urăsc ceva pe lumea asta deşi mi-s o fire superpaşnică atunci acel ceva se referă la a sta. Cheia vieţii este mişcarea. Cînd stai stau toate. Te împuţi stînd.

În secunda imediat următoare, realizând că dăduse din propria casă, se înjură crunt. Oricum, ceilalţi îl ascultaseră cu o ureche, ba chiar Emanuela mersese până-ntr-acolo încât se prefăcuse a asculta pe toată lumea cînd, de fapt, n-o preocupa decât întîlnirea cea mare. Acum că radarul navei fusese reparat şi se îndreptau cu toată viteza către punctul x al expediţiei, Emanuela era ferm convinsă că ea avea să fie cea mai favorizată dintre membrii echipajului. Divinaţia lui Ygrek sta mărturie: personajul principal din naraţiunea onirică a lui Kostel era ea – uşoară ca o pană, mereu în bătaia capriciilor sorţii dar mereu căzând în picioare.

Ce nu ştia Emanuela era că toţi ceilalţi, deşi se prefăcuseră a nu fi capabili să citească visul lui Ygrek, se considerau, în sinea lor, fericitul beneficiar al visului cel divinator.

Kostel Ygrek era însă singurul care dorea, odată finalizată misiunea, să aiă parte de un sejur de cinci ani pe planeta cu pricina. Aflase dintr-o sursă sigură că locaţia în sine era asul din mânecă al călătoriei lor nu recompensa dată de patron. Planeta avea capacităţi regenerative, fiind una dintre puţinele planete ale galaxiei care mai era în stare de aşa ceva. Nu trebuia decât să te afli în punctul energetic cutare pentru cinci ani neîntrerupţi şi aveai astfel şansa să scapi de toate bolile pe care le-ai fi cărat cu tine. 

- Ba io zic că la întâmplări ai ce le face dacă ştii cum, spuse Avram. Contează doar să ştii să descifrezi corect semnele. Nu-i aşa, Kostele?

Ygrek nu prea se băgă. Era ocupat cu digerarea unor cartofi prăjiţi stropiţi cu suc de roşii şi, din bun simţ, bolborosi cu gura plină despre cum atunci când vine vremea şi e bine să tragi linie ca să nu te ia vremea următoare prin suprindere, ar fi cazul să te înarmezi cu hârtie şi creion.

- Corect, afirmă un glas cu atâta convingere că până şi instrumentele de bord pufniră în râs, ştiut fiind faptul că numai proştii fuduli sunt convinşi de tot şi de toate, incertitudine fiind un cuvânt inexistent în vocabularul lor.

Cum însă socoteala de acasă nu se potriveşte cu aia din târg, în apropierea planetei ce dădea dovadă de capacităţi regenerative un asteroid deloc mic intră în curs de coliziune cu nava celor şase şi o făcu bucăţi. Locuitorii din emisfera nordică avură parte, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, de o ploaie de meteoriţi de toată frumuseţea ce reuşi astfel să compenseze lipsa zăpezii.

- Astea da aranjamente stradale dă Crăciun, zbieră un pensionar ofuscat. De-a dreptul cosmice. Bilă albă de la mine pentru Consiliul Judeţean.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.